Стартувала операція «Новорічна ялинка»

На виконання доручення Держекоінспекції від 03.12.2019 №260, Державна екологічна інспекція Карпатського округу розпочала щорічну природоохоронну операцію «Новорічна ялинка».

Інспекція спільно з ГУ Нацполіції в Івано-Франківській та Чернівецькій областях, Івано-Франківським та Чернівецьким обласними управліннями лісового та мисливського господарства розробила плани спільних заходів щодо посилення державного нагляду (контролю) під час заготівлі та реалізації новорічних ялинок. Створені мобільні групи з представників Інспекцій, Національної поліції та держлісохорони, які під час проведення перевірок виявлятимуть порушників  як в лісах, так і на ринках. Розпочато проведення перевірок лісогосподарських підприємств щодо дотримання норм та лімітів заготівлі новорічних ялинок, перевірки по виявленню несанкціонованих рубок, а також фактів перевезення і  незаконної реалізації новорічних ялинок.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу посилену увагу звертають проведенню перевірок на територіях селекційних плантацій та ділянках цінних хвойних порід, особливо – на територіях природно-заповідного фонду.

Повідомляємо, що за самовільну заготівлю ялинок згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 665 від 23.07.2008 за кожне незаконно вирубане або пошкоджене до ступеня припинення росту дерево (незаконно добуту одну ялинку з пнем в діаметрі до 10 см) на лісопорушника за статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення накладається штраф на фізичних осіб в розмірі від 510 до 1020 грн., на посадових осіб – від 2550 до 5100, а також завдані довкіллю збитки в розмірі 498,47 гривень.

За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені великі штрафні і карні санкції у відповідності до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу - тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), а ті самі дії вчинені в межах природно-заповідного фонду -штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн).

Нагадуємо, що реалізація новорічних ялинок повинна проводитись лише при наявності  пластикових бирок зі штрих-кодом, що підтверджує законність їх заготівлі та реалізації, а також дозволяє покупцю дізнатись походження купленого деревця завдяки спеціальному он-лайн сервісу https://open.ukrforest.com/. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки. Для зручності громадян, з метою перевірки легальності походження новорічної ялинки, державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблено програмне забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

 Єдиним документом на право перевезення новорічних ялинок є товарно-транспортна накладна встановленого взірця з відповідними відмітками відвантажувача, видана лісогосподарським підприємством.

В передноворічний період в населених пунктах традиційно буде організовано виїзну торгівлю хвойними деревами, новорічними гілками та композиціями, де ялинки  можна  придбати на законних підставах.

Державна екологічна інспекція Карпатського округу наголошує громадянам не купувати новорічні ялинки сумнівного походження, не сприяти незаконному промислу, який завдає шкоди довкіллю!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці