На території Івано-Франківської та Чернівецької областей здійснюється робота з виявлення та  ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ

 

        Державна екологічна інспекція Карпатського округу особливу увагу приділяє здійсненню державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами. Адже однією з важливих екологічних проблем, яка потребує вирішення і постійного контролю, є проблема поводження з побутовими  відходами та утворення стихійних сміттєзвалищ.

        Так, впродовж 2019 року державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу за порушення у сфері поводження  з відходами притягнули до адміністративної відповідальності 388 осіб на загальну суму штрафів понад 98тис.грн.

        На жаль, з початку 2020 року вже виявлено декілька кричущих порушень правил поводження з відходами. Зокрема, під час проведення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог природоохоронного законодавства у сфері використання земель та поводження з відходами, неподалік від об'їзної дороги м.Хотин було виявлено несанкціоноване  звалище побутових відходів у великому розмірі на проїзній частині дороги до міського сміттєзвалища.         При натурному обстеженні здійснено заміри звалища загальною кількістю 149,76 м.куб., розмір засміченої ділянки становив 5,2 м х 14,4 м х 2,0 м. Відділом інструментально-лабораторного контролю відібрано проби ґрунту. За результатами проведених досліджень виявлено перевищення по амонію обмінному та хлоридах. Для оформлення матеріалів по нарахуванню збитків підготовлено та надіслано відповідний запит до Головного Управління Держгеокадастру у Чернівецькій області щодо цільового призначення та нормативно-грошової оцінки вищезазначеної земельної ділянки.  На даний час сміттєзвалище ліквідовано.

 

        Крім того, під час розгляду звернення жителя м.Чернівці спільно з представниками органу місцевого самоврядування та керівництва ТОВ «Проспект-Чернівці» було виявлено складування твердих побутових відходів (в поліетиленових пакетах та поодиноко) біля ТОВ «Проспект-Чернівці» (торгівельний центр) на землях Чернівецької міської ради. В ході перевірки вказане несанкціоноване сміттєзвалище було ліквідоване в повному обсязі. Зібрані відходи вивезені на міський полігон ТПВ.

 

        Під час проведення заходів державного нагляду (контролю) на території Чернівецької області здійснено перевірку інформації, висвітленої в соціальній мережі Facebook щодо засмічення земель водного фонду р.Прут в адміністративних межах м.Чернівці. Так, було виявлено осередки несанкціонованого розміщення твердих побутових та будівельних відходів невстановленими особами на території неподалік КП МТК «Калинівський ринок» та на землях водного фонду р.Прут поблизу ТЦ «Метро». При повторному натурному обстежені встановлено, що дані засмічення частково ліквідовано.

        За участі представників Державної екологічної інспекції Карпатського округу 12.02.2020 відбулося засідання постійно діючої комісії Івано-Франківської облдержадміністрації з питань поводження з безхазяйними відходами. Комісією проведено обстеження земельної ділянки у с. Добровляни Калуського району та виявлено захоронення невідомих хімічних речовин у дерев’яних та металевих бочках. Встановити хімічний склад і обсяги на час огляду не можливо. Захоронення невідомих хімічних речовин відбулося у 80-х роках минулого століття, а саме відходів від діяльності колишнього колгоспу  «Прогрес». Орієнтовано забруднення відбулося хімічними речовинами та пестицидами. Комісія рекомендувала:

-                     керівництву Новицької сільської ради ОТГ обмежити доступ сторонніх осіб та свійських тварин до місць захоронення хімічних речовин до вирішення питання з їх утилізації;

-    провести лабораторні дослідження щодо хімічного складу відходів та ступеня їх небезпеки для населення та навколишнього природного середовища лабораторією ДСНС в Івано-Франківській області та паралельно іншою незалежною лабораторією.

Після встановлення ступеня небезпеки, складу та обсягу заборонених відходів, будуть визначатися джерела фінансування природоохоронних заходів з утилізації.

 

        Питання виявлення несанкціонованих сміттєзвалищ знаходиться на постійному контролі Державної екологічної інспекції Карпатського округу,  проводиться роз’яснювальна робота з органами місцевого самоврядування. Адже відповідно до ст.33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать  делеговані повноваження щодо здійснення контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства, в тому числі у сфері поводження з побутовими та виробничими відходами.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці