Спалювання залишків рослинності небезпечне для здоров'я і довкілля!

 

За інформацією ДСНС України, останнім часом почастішали випадки пожеж, що виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття.

Державна екологічна інспекція Карпатського округу нагадує, що чинним природоохоронним законодавством  заборонено спалювання залишків рослинності,  за такі порушення передбачена  адміністративна відповідальність.

Відповідно до ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти  до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від (3060грн. до 6120грн.) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від (15300грн. до 21420грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, –

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120грн. до 12240грн.) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 21420грн. до 30600грн.).

 Слід зазначити, що  подібні пожежі вкрай небезпечні як для довкілля, так і для здоров’я людей. Вдихання продуктів згорання завдає шкоди дихальній системі та може зробити її більш уразливою до інфекційних захворювань, що є вкрай небезпечним в часи тотального карантину і небезпеки вірусної пневмонії.  Окрім того, в результаті таких неправомірних дій не тільки згорають рослини, а гинуть птахи і тварини, а також погіршуються механічні, фізичні, хімічні і біологічні властивості родючого шару ґрунту.

Нагадуємо, що спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору. Особливо важко локалізувати пожежі на відкритих територіях, де вогонь поширюється дуже швидко. Тому часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж.

      Лише спільними зусиллями можна уникнути біди. Звертаємося до громадян, керівників сільгосппідприємств та установ з проханням не спалювати суху рослинність, не провокувати таким чином виникнення пожеж, які можуть завдати чимало шкоди здоров’ю громадян і навколишньому природному середовищу.

Будьте пильними та пам’ятайте: нехтування правил пожежної безпеки тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність за скоєне лихо!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці