Штраф за спалювання сухої рослинності до 30600 гривень!!!

У пожежо — небезпечний період значної актуальності набирає питання виникнення  пожеж в природних екосистемах. Пов’язано це з масовим спалюванням сухої рослинності та її залишків на відкритих територіях. Державна екологічна інспекція Карпатського округу  черговий раз наголошує, що  спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів, є заборонене законодавством України.  Відповідальність за порушення цієї норми є передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу, згідно статтей 77,  77-1

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 до 4590 гривень, а на посадових осіб від 4590 до 15300 гривень. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян  від 4590 до 15300 гривень, а на посадових осіб від 10710 до 30600 гривень. За самовільне випалювання рослинності або її залишків,  накладається штраф на громадян від 3060 до 6120 гривень, а на посадових осіб від 15300 до 21420 гривень. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 до 12240 гривень, а на посадових осіб це від 21420 до 30600 гривень.

Але, нажаль, штрафними санкціями не відновити довкілля. Попереджаємо, що при згорянні однієї тони сухої рослинності у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання, окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Крім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання сухої рослинності призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж.

Лише спільними зусиллями можна уникнути біди. Звертаємося до громадян, керівників сільгосппідприємств та установ з проханням не спалювати суху рослинність, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди як людям так і навколишньому середовищу.

 

Начальник Управління державного

екологічного нагляду (контролю) у

Чернівецькій області Державної

екологічної інспекції Карпатського округу                                                             Робулець С.В.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці