Розпочато  операцію  «Першоцвіт»


Державна екологічна інспекція Карпатського округу розпочала щорічну традиційну операцію «Першоцвіт» –  посилено заходи щодо збереження ранньоквітучих об¢єктів рослинного світу.

Розроблено план спільних заходів, яким передбачено створення робочих груп у складі державних інспекторів з  охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу, представників Нацполіції, державної лісової охорони, державної охорони об’єктів природно-заповідного фонду, громадськості та ЗМІ, які діятимуть на території Івано-Франківської та Чернівецької областей,  Під контролем будуть місця збору рідкісних рослин, шляхи та засоби перевезення, а також місця реалізації першоцвітів.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і червонокнижних видів рослинного світу передбачена статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення – розмір штрафу від 510грн. до 3655 грн. з конфіскацією незаконно добутого. Окрім того, постановою КМУ від 07.11.2012р. №1030 визначена компенсація за шкоду, заподіяну внаслідок добування, знищення або пошкодження червонокнижних рослин, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання, – від 49грн. за кожну трав'янисту рослину.

Державна екологічна інспекція Карпатського округу попереджає про відповідальність за знищення та продаж червонокнижних рослин, а також закликає  громадян не купувати підсніжники, зробити хоча би пасивний внесок у збереження та охорону природи шляхом відмови від сприяння екологічним порушенням. Адже купівля первоцвітів  сприяє незаконному промислу: не буде попиту – не буде і збуту!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці