До уваги громадян! За незаконне знесення зелених насаджень настає адміністративна та майнова відповідальність

З настанням весняного періоду та початком місячника благоустрою населених пунктів, виникає потреба щодо видалення зелених насаджень під час прибирання та облагородження територій.

З метою попередження незаконного знесення зелених насаджень в межах населених пунктів, Державна екологічна інспекція Карпатського округу інформує про наступне.

Видалення зелених насаджень в межах населених пунктів здійснюється відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 року №1045  (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №809).

Підставою для прийняття рішення щодо видалення зелених насаджень є заява, яка подається до органів місцевого самоврядування (сільські, селищні та міські ради).

Після надходження заяви орган місцевого самоврядування створює комісію з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості, до складу якої входить представник Державної екологічної інспекції Карпатського органу. Комісія у п’ятиденний строк, після її затвердження, визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, їх відновну вартість та складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню.

Голова комісії готує в п’ятиденний строк проект рішення про видалення зелених насаджень, в якому зазначається інформація про кількість зелених насаджень, що підлягають видаленню, і залишаються на земельній ділянці.

У місячний строк після надходження зазначеного проекту рішення, органи місцевого самоврядування приймають відповідне рішення і видають наступного дня заявнику його копію для оплати відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню.

Основним документом на знесення зелених насаджень є ордер на видалення зелених насаджень, який видається не пізніше наступного робочого дня після подання заявником документа про сплату відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню.

Слід зазначити, що видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості.

Державна екологічна інспекція в межах наданих повноважень здійснює заходи, спрямовані на запобігання та виявлення адміністративних правопорушень. У разі підтвердження незаконного знесення зелених насаджень, порушник притягується до адміністративної відповідальності у вигляду  накладення штрафу на громадян від 170 до 510 грн. і на посадових осіб або фізичних осіб – підприємців – від 510 грн. до 850 грн. (ст. 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Окрім адміністративної відповідальності, винна особа несе матеріальну відповідальність та зобов’язується відшкодувати завдану довкіллю шкоду. Розмір матеріальної шкоди визначається за Таксами для обчислення розміру шкоди, заподіяної підприємствами, установами, організаціями та громадянами зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів, затвердженими Постановою КМУ № 559 від 08.04.99 року.

Детально з Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах можна ознайомитися за посиланням:

  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1045-2006-%D0%BF#Text

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці