На Івано-Франківщині проводяться протиепізоотичні заходи


20  квітня 2023 року працівники Державної екологічної інспекції Карпатського округу взяли участь в засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Івано-Франківській обласній державній адміністрації.

Присутні обговорили низку питань порядку денного, зокрема: проведення компанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу; погодження плану та затвердження концепції протиепізоотичних заходів. 

За результатами обговорення прийнято рішення:

погодити план та затвердити концепцію протиепізоотичних заходів;

провести кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу;

в кожній територіальній громаді створити відповідні робочі групи;

активізувати роботу щодо реагування на випадки появи диких тварин, зокрема лисиць, в населених пунктах;

проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення;

проводити заходи щодо регулювання чисельності хижих і шкідливих тварин, особливо вовка та лисиці.

Впродовж останніх 5 років на території України, зокрема і на території Івано-Франківської області, проводилась кампанія з пероральної імунізації диких мʼясоїдних тварин проти сказу.  Адже сказ – це гостре, особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу Rabies virus. В 2022 році на території Івано-Франківської області зареєстровано 27 випадків (22 неблагополучних пункти) сказу тварин. Станом на сьогодні у 2023 році зареєстровано 6 неблагополучних пунктів по сказу тварин.

Своєчасне проведення  комплексу протиепізоотичних заходів є запорукою благополуччя області щодо інфекційних хвороб тварин.

Закликаємо громадян та користувачів мисливських угідь бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства, повідомляти про випадки появи диких тварин в населених пунктах та не допускати утворення місць «проживання» диких тварин у закинутих будівлях, присадибних ділянках, а також вживати заходи по боротьбі з браконьєрством.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці