Звіт Державної екологічної інспекції Карпатського округу за 2023 рік

ДОВІДКА

Державної екологічної інспекції Карпатського округу

про результати здійснення державного нагляду (контролю)

у сфері охорони навколишнього природного середовища,

раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів

та державного ринкового нагляду

за 2023 рік

 

Державна екологічна інспекція Карпатського округу є міжрегіональним територіальним органом Державної екологічної інспекції України. Наказом Державної екологічної інспекції України від 29.03.2019 №113 встановлено, що Державна екологічна інспекція України здійснює свої повноваження на території Івано-Франківської та Чернівецької областей через утворений у відповідному порядку міжрегіональних територіальний орган – Державну екологічну інспекцію Карпатського округу.

На час воєнного стану заходи державного нагляду (контролю) та державного ринкового нагляду не проводяться на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» та Постанови КМУ від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Робота інспекційних підрозділів у звітному періоді здійснювалася відповідно до завдань та доручень Держекоінспекції, на підставі розгляду звернень та скарг громадян, звернень правоохоронних органів; представники Інспекції беруть участь у роботі комісій, робочих груп тощо.  

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу впродовж січня-грудня 2023 року проведено 2 позапланових заходи державного нагляду (контролю), складено 1169 протоколів, з яких 9 протоколів передано до судових органів. Притягнуто до адміністративної відповідальності 1163 осіб, в тому числі 3 – за рішенням суду. Сума накладених штрафів складає 243,780 тис. грн., сума стягнутих штрафів – 241,570 тис. грн.  Стягнення штрафів станом на 31.12.2023 складає 99%.

Впродовж 12 місяців 2023 року за порушення вимог природоохоронного законодавства нараховано завданих довкіллю збитків на загальну суму 1064,638 тис. грн.

Пред’явлено 38 претензій на загальну суму 78,944 тис. грн., відшкодовано 71 претензію та позов на загальну суму 12887,561 тис. грн., в тому числі сплачено до бюджету збитків на суму 3388,287 тис. грн. за позовами,  пред'явленими Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області, та 887,179 тис. грн.– за позовами, пред'явленими Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області.

Впродовж звітного періоду представники Інспекції 39 разів виїжджали для участі в роботі комісій органів місцевого самоврядування та робочих груп з питань, що належать до повноважень Інспекції.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 90 разів залучались як спеціалісти різними правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень.

До правоохоронних органів передано 20 матеріалів, за якими відкрито 13 кримінальних проваджень.

   

1 .  Контроль за охороною і використанням водних ресурсів

 

За зверненням громадянина Мельничука В.І. та погодженням Державної екологічної інспекції України від 15.11.2023 №2.3/34 ПГ проведено 1  позаплановий захід державного нагляду (контролю) ТзОВ «Ал-Прут». За результатами перевірки трьох посадових осіб притягнуто до адмінівідповідальності, винесено припис на усунення виявлених порушень, відібрано проби  поверхневих вод р. Турка та дощових стічних вод з території підприємства. Проводяться лабораторні дослідження проб води.

 Крім того, за порушення вимог Водного кодексу України 246 осіб притягнуто до адмінвідповідальності на загальну суму штрафів 22,100 тис. грн. За порушення, виявлені у попередні роки, нараховано 1,807 тис. грн. завданої довкіллю шкоди. Пред’явлено 2 претензії на загальну суму 1,807 тис. грн., сплачено 6 претензій та позовів на загальну суму 597,457 тис. грн. В тому числі за позовами, пред’явленими у попередні періоди Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області сплачено до бюджету 589,901 тис. грн.

До ГУНП в Івано-Франківській області передано 10 повідомлень про злочин в порядку ст. 214 КПК України.

Відкрито 6 кримінальні провадження, зокрема:

- щодо забруднення водойми в с.Підгайчики, Коломийського району внаслідок чого відбулась загибель риби. За результатами лабораторних досліджень поверхневих вод річки Турка та водойми, відібраних 04.09.2023 (протокол №08-23 від 04.09.2023 року вимірювань показників складу та властивостей вод), проведених відділом інструментально - лабораторного контролю Інспекції, виявлено перевищення гранично – допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин, а саме органічних речовин по хімічному споживанню кисню (ХСК) та біологічному споживанню кисню (БСК5), а також сухому залишку та амонію (річки Турка 20 метрів вище водойми), що свідчить про забруднення поверхневих вод та є порушенням ст.95 Водного кодексу України. Вищевказані факти містять ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України.

- щодо загибелі риби у р. Сівка в селищі Войнилів, Калуського району Спеціалістами Інспекції проведено обстеження русла річки Сівка, яка знаходиться на північний захід від селища Войнилів. Вода в річці мала темне забарвлення, окремими ділянками на поверхні води спостерігалася піна жовтого кольору, по руслу річки спостерігалися окремі екземпляри загиблої риби. За результатами лабораторних досліджень поверхневих вод річки Сівка, відібраних 13.09.2023 (протокол №10-23 від 18.09.2023 року вимірювань показників складу та властивостей вод додається), проведених відділом інструментально - лабораторного контролю Інспекції, виявлено перевищення гранично - допустимих концентрацій (ГДК) вмісту органічних речовин у річці Сівка:  по хімічному споживанню кисню (ХСК) , біологічному споживанню кисню перевищення у хлоридах.  Вищенаведене свідчить про забруднення поверхневих вод та є порушенням ст.95 Водного кодексу України. Вищевказані факти містять ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України, а саме порушення правил охорони вод (водних об'єктів), якщо це спричинило забруднення поверхневих чи підземних вод і водоносних горизонтів, джерел питних, лікувальних вод або зміну їхніх природних властивостей, або виснаження водних джерел і створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля;

- щодо забруднення річки Турка в с.Тулуків, Коломийського р-ну нижче очисних споруд КП «Заболотівський ККП» де за результатами лабораторних досліджень поверхневих вод річки Турка, проведених відділом інструментально - лабораторного контролю Інспекції, виявлено перевищення гранично - допустимої концентрації вмісту органічних речовин у річці по хімічному споживанню кисню (ХСК), біологічному споживанню кисню (БСК5) та амонію, що свідчать про забруднення поверхневих вод та є порушенням ст.95 Водного кодексу України. Вищевказані факти містять ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України;

 - за результатами лабораторних досліджень поверхневих вод річки Сівка, проведених відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції, виявлено перевищення гранично-допустимих концентрацій (ГДК) вмісту забруднюючих речовин у річці Сівка нижче випуску очисних споруд: - хімічне споживання кисню (ХСК) – перевищення у 1,83 рази; - біологічне споживання кисню (БСК5) – перевищення у 2,13 рази; - завислі речовини – перевищення у 1,42 рази; - амоній - перевищення у 1,23 рази. Вищенаведене свідчить про забруднення поверхневих вод та є порушенням вимог ст.95 Водного кодексу України. Вищевказані факти містять ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України, а саме забруднення поверхневих чи підземних вод і водоносних горизонтів, джерел питних, лікувальних вод або зміну їхніх природних властивостей, або виснаження водних джерел;

- спеціалістами Інспекції спільно з представниками Калуської районної державної адміністрації, Долинської міської ради та Вигодської селищної ради проведено комісійне обстеження русла р. Саджава. У ході обстеження, виявлено несанкціонований скид стічних вод (пластикову трубу) з території очисних споруд, який розташований нижче по руслу від офіційного скиду ТОВ «Уніплит». Відібрано проби поверхневих вод р. Саджава та стічних вод несанкціонованого скиду. Відповідно до протоколів вимірювань показників складу та властивостей вод від 22.03.2023 №02-23 та від 22.03.2023 №03-23, за результатами лабораторних досліджень встановлено, що у водний об’єкт потрапляють стічні води із значним вмістом забруднюючих речовин (амонію, ХСК, БСК5, завислих речовинах, сухому залишку), внаслідок чого відбувається забруднення. Дані факти, свідчать про порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме ст. ст. 44, 70 Водного кодексу України та вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України, що спричиняє забруднення поверхневих вод та створює небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля;

- відділом інструментально - лабораторного контролю Інспекції проведено відбір проб поверхневих вод річці Саджава, в місці перетину її автодорогою Долина-Вигода та Долина–Болехів та стічних вод .  Встановлено перевищення гранично-допустимих концентрацій (ГДК) вмісту забруднюючих речовин у річці Саджава в районі автодороги Долина-Болехів. Вищенаведене свідчить про забруднення поверхневих вод та є порушенням вимог ст.95 Водного кодексу України. Вищевказані факти містять ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України.

Впродовж звітного періоду представники Інспекції 9 разів виїжджали для участі в роботі комісій органів місцевого самоврядування з питань охорони водних ресурсів.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 15 разів залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень.

Внаслідок розгерметизації нафтопроводу ТХУ Пасічна - ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття», у селі Стримба, Надвірнянського району, сталося загорання нафтопродуктів. Під час обстеження місця аварійної ситуації встановлено, що розгерметизація нафтопроводу відбулась в безпосередній близькості від р. Стримба, внаслідок чого нафтопродукти потрапили на земельну ділянку та у р. Стримба, яка в подальшому впадає в р. Ворона. Сліди нафтопродуктів спостерігалися по всій поверхні води та берегах р. Стримба на значній відстані від аварії. Внаслідок згоряння нафтопродуктів пошкоджено та знищено зелені насадження вздовж берегів.

За попередніми підрахунками, з пошкодженого трубопроводу орієнтовно витекло 13.296 тонн нафти. Остаточні підрахунки втраченої нафти буде проведено після завершення робіт з відкачування залишку нафти з трубопроводу.

З метою визначення обсягів забруднення та проведення інструментально-лабораторного дослідження здійснено відбір проб з поверхневих вод р. Стримба вище та нижче місця аварії з р. Стримба в селах Липівка та Хом’яківка і р. Ворона в м. Тисмениця. Згідно з протоколом вимірювань показників складу та властивостей вод від 02.10.2023 №16-23 встановлено перевищення нормативів гранично-допустимої концентрації (ГДК) по нафтопродуктах у 43 рази, що свідчить про забруднення поверхневих вод притоки р. Стримба нижче аварійного пориву та є порушенням ст. 95 Водного кодексу України.

СВ Надвірнянського РВП ГУНП в Івано-Франківській області відкрите кримінальне провадження №12023091200000403 від 30.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.З ст. 292 ККУ.

За наслідками настання аварії, листом від 17.11.2023 року № 02.3-11/3746 до Держеконіспекції України  надіслано матеріали «Про надання погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) НГВУ «Надвірнанафтогаз», ПАТ «Укрнафта». Відповідь щодо погодження станом на 31.12.2023 не надходила.

 
2.     Контроль за охороною атмосферного повітря
 

         Впродовж 12 місяців 2023 року за порушення вимог Закону України «Про охорону атмосферного повітря» 44 порушники притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 5,355 тис. грн. Сплачено 3028,472 тис. грн. завданої довкіллю шкоди за претензією та позовом попередніх років.

Впродовж звітного періоду представники Інспекції 4 рази виїжджали для участі в роботі комісій органів місцевого самоврядування з питань охорони атмосферного повітря.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 4 рази залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень.

 

3.     Контроль за поводженням з відходами і хімічними речовинами

 

         За 12 місяців 2023 року за порушення у сфері поводження з відходами та хімічними речовинами до адміністративної відповідальності  притягнуто 342 особи на загальну суму штрафів  69,802 тис. грн. До правоохоронних органів передано матеріали по 1 заходу щодо дотримання законодавства, а саме:

-під час заходів спрямованих на запобігання та виявлення порушень вимог природоохоронного законодавства на території Івано-Франківської ТГ в селі Чукалівка (автомобільна дорога Н-10 «Стрий-Мамалига») виявлено складування твердих побутових та будівельних відходів, чим порушено вимоги ст. 35 Закону України «Про охорону земель», ст.17 Закону України «Про відходи», ст. 211 Земельного кодексу України. Матеріали передано до ГУНП в Івано-Франківській області для прийняти рішення в порядку ст. 214 КПК України.

Впродовж звітного періоду представники Інспекції 9 разів виїжджали для участі в роботі комісій органів місцевого самоврядування з питань поводження з відходами та 1 раз – по залученню Державної аудиторської служби України.

 Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 4 раз залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень.

 

4.     Контроль за охороною і використанням земель водного фонду

 

Впродовж січня-грудня 2023 року до державного бюджету сплачено 1 позов на суму 17,026 тис.грн. за матеріалами Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області

Представники Інспекції 5 разів виїжджали для участі в роботі комісії органів місцевого самоврядування та робочій групі з питань використання земель водного фонду.

В адмінмежах села Барвінків Верховинського району Івано-Франківської області на землях водного фонду річки Черемош було виявлено самовільне видобування піщано-гравійної суміші. На місці події виявлено вантажний автомобіль марки ЗІЛ-131 та громадянина, який здійснював самовільне добування надр. З метою фіксування слідів та знарядь злочину, держінспектори викликали на місце події працівників  ГУ Нацполіції в Івано-Франківській області. На підставі вищевикладених фактів вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 240  Кримінального кодексу України. Державна екологічна інспекція Карпатського округу звернулась до  ГУ Нацполіції в Івано-Франківській області з клопотанням щодо внесення відомостей про злочин до ЄРДР та проведення розслідування виявлених фактів.

Крім того, за результатами комісійного обстеження спільно представниками Болехівської міської ради за зверненням гр. Яцинина Д., щодо самовільного будівництва гідротехнічних споруд на річці Сукіль в селі Поляниця, урочище «За потоком виявлено факт проведення гідротехнічних робіт у прибережній смузі річки Сукіль на землях водного фонду, із встановленням габіонів за відсутності належних документів (дозволу на початок виконання робіт, проектно-кошторисної документації, процедури ОВД), чим порушено вимоги ст.ст. 61,62 Земельного кодексу України та ст.ст. 80,86-89 Водного кодексу України. Матеріали по даній справі передано до ГУНП в Івано-Франківській області для прийняття рішення в порядку ст. 214 КПК України.

 

 

5.     Контроль за охороною та раціональним використанням земель

 

Впродовж звітного періоду за виявлені  порушення  у сфері використання та охорони земельних ресурсів притягнуто до адміністративної відповідальності 39 осіб на загальну суму штрафів 9,945 тис. грн. До державного бюджету сплачено 2 позови на загальну суму 310,648 тис.грн, в тому числі за матеріалами Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області сплачено 1 позов на суму 5,271 тис. грн.

Відкрито 1 кримінальне провадження за результатами комісійного обстеження по розгляду листа старости Клузівського старостинського округу Боярської І.В., стосовно забруднення земельних ділянок від витоку каналізаційних нечистот від ТОВ «Івано-Франківський шиноремонтний завод» .

Впродовж звітного періоду представники Інспекції 5 разів виїжджали для участі в роботі комісії органу місцевого самоврядування з питань охорони та використання земель.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 21 раз залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень.

6.     Контроль  у сфері охорони надр

 

         Впродовж 12 місяців 2023 року за порушення у сфері охорони надр 3 особи притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 5,100 тис.грн.  Під час здійснення заходів, спрямованих на запобігання та виявлення адміністративних правопорушень, виявлено низку фактів незаконного видобування надр, а саме:

В адміністративних межах села Магала Чернівецького району Чернівецької області виявлено незаконну вибірку піщаної суміші (піску). Громадяни, які здійснювали незаконне видобування надр, зникли з місця події. Державними інспекторами було викликано працівників поліції, якими зафіксовано даний факт правопорушення. Правоохоронними органами відкрито кримінальне провадження №12023262020002239 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.240 КК України.

В адміністративних межах села Шилівці Клішковецької громади Дністровського району Чернівецької області  виявлено самовільне видобування піску в значних обсягах. На місці незаконного видобутку виявлено екскаватор без державних номерних знаків та  автомобіль марки КАМАЗ. Державними інспекторами було викликано оперативну групу ГУ Нацполіції у Чернівецькій області, які зафіксували сліди та знаряддя злочину.

В адміністративних межах села Стара Жадова Стороженецької громади Чернівецького району Чернівецької області встановлено факт самовільного видобування суглинку в значних обсягах. Спеціальний дозвіл на користування надрами за вказаними координатами анульований. На місці незаконного видобутку виявлено екскаватор без державних номерних знаків та вантажний автомобіль марки MAN, на який здійснювалось навантаження корисних копалин. Державними інспекторами було викликано працівників ГУ Нацполіції у Чернівецькій області та надіслано клопотання  до правоохоронних органів щодо внесення відомостей про злочин до ЄРДР та проведення розслідування виявлених фактів. Правоохоронними органами відкрито кримінальне провадження.

В адміністративних межах с. Чорнівка Чернівецької громади Чернівецького району Чернівецької області встановлено факт самовільного видобування піску в значних обсягах Спеціальний дозвіл на користування надрами за вказаними координатами анульовано 02.08.2022 року. На місці незаконного видобутку виявлено екскаватор без державних номерних знаків та транспортні засоби, на які здійснювалось навантаження корисних копалин. На місце правопорушення державними інспекторами було викликано працівників ГУ Нацполіції у Чернівецькій області та надіслано клопотання  до правоохоронних органів щодо внесення відомостей про злочин до ЄРДР та проведення розслідування виявлених фактів. Правоохоронними органами відкрито кримінальне провадження.

На території Єзупільської територіальної громади Івано-Франківського району в урочищі «Гнилий кут» виявлено проведення робіт з розробки родовища корисних копалин загальнодержавного значення «Єзупільської ділянки-1» піщано-гравійної сировини на землях сільськогосподарського призначення (кадастровий номер 2625884100:01:004:0201). ТОВ «ГАЛИЧИНА ТРАНСБУД» (код ЄДРПОУ 43120315) допущено порушення умов угоди №5406 від 19.07.2022р та порядок видобування надр загальнодержавного значення на землях с/г призначення без проведення відшкодувань за втрати земель та знесення родючого шару грунту, що не відповідає вимогам ст.ст. 22,37-1,66,111,211 Земельного кодексу України та ст.ст. 16-5,16-6,18,38,56 Кодексу України «Про надра». За порушення у сфері охорони надр передано 1 повідомлення про злочин в порядку ст. 214 КПК України, за яким відкрито кримінальне провадження.

З метою розгляду листа Івано-Франківської обласної прокуратури щодо розгляду звернення народного депутата України Тищенка М.М., Інспекцією проведено 1 перевірку Яблунівської селищної ради Косівського району Івано-Франківської області щодо факту розливу нафтопродуктів.

Встановлено сліди витоку сирої нафти на поверхню ґрунту (точка координат земельної ділянки 48.2334.2N, 24.4823.8Е) між селами Текуча і Вижній Березів. Складено схему можливого забруднення ґрунтів, відібрано проби ґрунтів з місця розливу, та фонову пробу ґрунту для проведення лабораторного дослідження.

За результатами лабораторного дослідження вміст нафтопродуктів у пробах  ґрунтів не перевищував ГДК.

З початку року до Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області передано 4 Повідомлення про злочин в порядку ст. 214 КПК України, з яких зареєстровано 4 кримінальних провадження.

Окрім того, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 15 разів залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень.

     

7.     Контроль за охороною, використанням та відтворенням рослинного світу

 

У звітному періоді державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу за порушення вимог природоохоронного законодавства щодо використання та відтворення рослинного світу складено 241 протокол, з яких 8 передано до судових органів. Притягнуто до адміністративної відповідальності 235 осіб на загальну суму штрафів 104,448 тис. грн.; в тому числі 2 особи – за рішенням суду. Нараховано 497,064 тис. грн. завданої довкіллю шкоди. Пред’явлено 35 претензії на загальну суму 73,499 тис. грн., сплачено 49 претензій та позовів на загальну суму 4102,564 тис. грн., в тому числі 3388,287 тис.грн. – за позовами, пред’явленими Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області та 246,657 тис. грн. – за позовами, пред’явленими Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області.

Під час проведення операції «Першоцвіт 2023» за виявлені порушення складено 6 протоколів за статтею 88-1 КУпАП, які передано для розгляду в судові органи. Судом винесено постанову про притягнення до адмінвідповідальності одного порушника на суму штрафу 1,7тис.грн.

Крім того, під час проведення операції «Новорічна ялинка» за порушення вимог природоохоронного законодавства під час законності заготівлі та реалізації дерев хвойних порід в передноворічний період до адмінвідповідальності притягнуто 9 осіб на загальну суму штрафу 4,590 тис.грн. Поряд з цим 2 протоколи (ст.88-1 КУпАП) для розгляду та прийняття рішення передано в судові органи Чернівецької області. За незаконну заготівлю новорічних ялинок підраховано збитків завдані державі та довкіллю на загальну суму 4,804 тис.грн. Виставлено 9 претензій, які сплачено у повному обсязі.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 33 разів залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень та 1 раз по залученню Державної аудиторської служби України.

 

7.1. Лісові ресурси

 

За 12 місяців 2023 року за порушення вимог природоохоронного законодавства щодо використання та відтворення лісових ресурсів складено 210 протоколів, 210 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 86,936 тис. грн. Нараховано 12,287 тис. грн. завданої довкіллю шкоди, Пред’явлено 22 претензії на загальну суму 12,287 тис. грн. Сплачено 36 претензій та позовів на загальну суму 3951,477 тис. грн., в тому числі 3388,287 тис. грн. – за позовами, пред’явленими Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області та 240,978  тис. грн. – за позовами, пред’явленими Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області.

 

7.2. Зелені насадження

 

У звітному періоді за виявлені порушення щодо охорони та збереження зелених насаджень  складено 23 протоколи, 23 особи притягнуто до адмінвідповідальності на загальну суму 15,300 тис. грн. Нараховано  483,259тис. грн. заподіяної довкіллю шкоди. Пред’явлено 11 претензій на загальну суму 59,694 тис. грн. Сплачено претензій та позовів на загальну суму 149,569 тис.грн., в тому числі 5,979 тис.грн. –  за позовами, пред’явленими Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області.

Зокрема, під час здійснення заходів, спрямованих на запобігання та виявлення порушень вимог природоохоронного законодавства на території Івано-Франківської міської територіальної громади Івано-Франківської області встановлено, що за межами населеного пункту с. Братківці (між населеними пунктами с. Братківці та с. Липівка) вчинено незаконну порубку 37 (тридцяти семи) сироростучих та сухостійних дерев породи дуба звичайного, вільхи, берези та груші. Розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, становить 423,564 тис.грн. Матеріали перевірки передано до правоохоронних органів для встановлення винних осіб та вжиття заходів реагування. Відкрито кримінальне провадження.

Представники Державної екологічної інспекції Карпатського округу 358 разів брали участь в обстеженнях зелених насаджень Івано-Франківської та Чернівецької областей в складі комісій з питань визначення стану зелених насаджень органів місцевого самоврядування.

   

8.     Контроль за об`єктами природно-заповідного фонду

 

         Впродовж січня-грудня 2023 року за порушення на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду нараховано 562,129 тис. грн. завданої довкіллю шкоди.  До державного бюджету сплачено 4825,478 тис. грн. за позовами, пред’явленими у попередні роки.

Зокрема, під час здійснення заходів, спрямованих на запобігання та виявлення порушень вимог природоохоронного законодавства на території Вигодської ТГ Калуського району Івано-Франківської області в межах ландшафтного заказника місцевого значення «Річка Свіча з притокою Мізункою», виявлено незаконну порубку 166 (ста шістдесяти шести) сироростучих дерев породи вільхи, берези та верби. Розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу порушенням законодавства про природно-заповідний фонд  становить 562,129 тис. грн.  Матеріали перевірки передано до правоохоронних органів для встановлення винних осіб та вжиття заходів реагування. Відкрито кримінальне провадження.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 11 разів залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень.

Кельменецьким районним судом Чернівецької області відкрито провадження у справі за позовом Дністровської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Карпатського округу та Кельменецької селищної ради до фізичної особи щодо стягнення шкоди на суму 215,933 тис.грн, заподіяну незаконною рубкою дерев. Рішенням суду від 22.05.2023 року позов задоволено в повному обсязі. Також, Господарським судом Чернівецької області відкрито провадження у справі за позовом Чернівецької окружної прокуратури інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Карпатського округу та Горішньошеровецької сільської ради до ДСГП «Ліси України» в особі Філії «Чернівецьке лісове господарство» щодо стягнення шкоди на суму 252, 472 тис.грн, заподіяну незаконною рубкою дерев на території об’єкту природно-заповідного фонду. Справа знаходиться на розгляді суду.

За результатами проведеного досудового розслідування в рамках кримінального провадження, за участі спеціаліста Інспекції, заступником керівника Івано-Франківської обласної прокуратури пред’явлено 1 позов в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Карпатського округу про стягнення шкоди в сумі 5884,507тис.грн, заподіяної  навколишньому природному середовищу на території Галицького національного природного парку.

 

9.     Контроль за об`єктами тваринного світу та водних живих ресурсів

 

  Впродовж 12 місяців 2023 року за порушення у сфері охорони тваринного світу складено 135 протоколів, 135 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 14,314 тис. грн.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 1 раз залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень.

   За порушення щодо охорони водних живих ресурсів у звітному складено 119 протоколів, один протокол передано до судових органів, 199 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 12,716 тис. грн., в тому числі 1 особу – за рішенням суду. Нараховано завданих довкіллю збитків на суму 3,638тис.грн., які сплачено в  повному обсязі. Крім того, за матеріалами Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області сплачено 1 позов на суму 2,278 тис.грн.

Впродовж звітного періоду представники Інспекції 3 рази виїжджали для участі в роботі комісії з питань охорони водних біоресурсів.

 

10.            Інструментально-лабораторний контроль

Відділом інструментально-лабораторного контролю відібрано 95 проб вод (поверхневих та стічних). Проаналізовано 69 проб вод, визначено 585 показників. Під час роботи в комісії із залученням представників органів місцевого самоврядування, відібрано 20 проб вод. Визначено 127 показників. На виконання наказу Державної екологічної інспекції Карпатського округу «Про запобігання правопорушенням в басейнах річок Дністер і Дунай» від 04.09.2023 № 216/09-03 відібрано та проаналізовано 29 проб вод (поверхневих та стічних). Визначено 301 показник. За результатами інструментально-лабораторного контролю за звітний період  виявлено перевищення вісту забруднюючих речовин в поверхневих водах річки Саджава, на території Вигодської селищної ради Калуського району; річки Сівка на території Брошнів-Осадської селищної ради Калуського району; річки Кропивник Калуського району, річки Дустрів, міста Тлумач Івано-Франківського району; річки Совиця Чернівецького району,  річки Турка  села Тулуків Заболотівської ТГ Коломийського району;  річки Прут, міста Яремче Яремчанської міської ради; річки Сівка Войнилівської територіальної громади; річки Тлумачик міста Тлумач Івано-Франківського району; річки Турка та водойми в селі Підгайчики Коломийського району; річки Прут, місто Чернівці; річки Сірет, місто Сторожинець, Чернівецького району; річки Дністер, село Атаки Дністровського району;  річки Дністер, село Анадоли Дністровського району.

             Відібрано 68 проб ґрунтів, з яких під час роботи в комісії із залученням представників органів місцевого самоврядування відібрано 34 проби ґрунтів, визначено 135 показників. Виявлено перевищення нормативів гранично допустимої концентрації (ГДК) вмісту амонію, хлоридів, фосфатів та нітратів. Визначено 53 показники у 11 пробах ґрунтів, які було відібрано в грудні 2022 року.

             При залученні спеціалістів підрозділу у кримінальних провадженнях в межах проведення слідчих дій, спеціалістами відділу відібрано 26 проб вод та 19 проб ґрунтів, які  було передано правоохоронним органам.

             Під час оперативного реагування на дії, спричинені військовою агресією російської федерації відібрано та проаналізовано 17 проб ґрунтів та 4 проби вод, визначено 31 показник. Виявлено перевищення нормативів гранично допустимої концентрації (ГДК) вмісту нафтопродуктів та рухомих форм важких металів. 

 

11.           Державний ринковий нагляд

На виконання доручення Держекоінспекції України від 30.08.2023 № 1243 працівники відділу державного ринкового нагляду впродовж 30 серпня - 03 вересня 2023 року були залучені як спеціалісти до слідчих дій в рамках кримінального провадження.  Здійснено відбір взірців нафтопродуктів, які передано правоохоронним органам.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці