Результати перевірок

ДОВІДКА

Державної екологічної інспекції Карпатського округу

про результати здійснення державного нагляду (контролю)

у сфері охорони навколишнього природного середовища,

раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів

та державного ринкового нагляду

за  січень-березень 2024 року

 

Державна екологічна інспекція Карпатського округу є міжрегіональним територіальним органом Державної екологічної інспекції України. Наказом Державної екологічної інспекції України від 29.03.2019 №113 встановлено, що Державна екологічна інспекція України здійснює свої повноваження на території Івано-Франківської та Чернівецької областей через утворений у відповідному порядку міжрегіональних територіальний орган – Державну екологічну інспекцію Карпатського округу.

Робота інспекційних підрозділів у звітному періоді здійснювалася відповідно до затвердженого переліку центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, які планується перевірити у 2024 році, завдань та доручень Держекоінспекції, на підставі розгляду звернень та скарг громадян, звернень правоохоронних органів; представники Інспекції беруть участь у роботі комісій, робочих груп тощо.  

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу впродовж січня-березня 2024 року проведено 3 планові перевірки органів місцевого самоврядування та 1 позапланову перевірку ТОВ «Іспас Прогрес Буд». В ході планових та  позапланових заходів у сфері охорони навколишнього природного середовища на території Івано-Франківської та Чернівецької областей проведено 192 ресурсних перевірок (перевірка ОМС, розгляд звернень громадян, обстеження, заходи по охороні біоресурсів, операція Первоцвіт тощо).  Складено 369 протоколів, в тому числі 6 з яких передано для розгляду до судових органів. До адміністративної відповідальності притягнуто 370 осіб, в тому числі 5 – за протоколами складеними єгерською службою УТМР Івано-Франківської області та 2 особи за рішенням суду за матеріалами 2023 року. Сума накладених штрафів складає 65,552 тис. грн., сума стягнутих штрафів – 64,090 тис. грн.  Стягнення штрафів станом на 31.03.2024 складає 98%.

Впродовж січня –березня 2024 року за порушення вимог природоохоронного законодавства нараховано завданих довкіллю збитків на загальну суму 195338,677 тис. грн.

Пред’явлено 15 претензій на загальну суму 336,045 тис. грн., відшкодовано 13 претензії та позовів на загальну суму 6422,726 тис. грн., в тому числі у примусовому порядку 6334,932 тис.грн.

До правоохоронних органів для подальшого реагування та встановлення винних осіб передано 20 матеріалів, по яких відкрито 9 кримінальних проваджень.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 19 разів залучались як спеціалісти різними правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень, з них 4 раз по воєнній агресії.

Впродовж звітного періоду представники Інспекції 28 разів виїжджали для участі в роботі комісій органів місцевого самоврядування та робочих груп з питань, що належать до повноважень Інспекції.

1 .  Контроль за охороною і використанням водних ресурсів

 

Впродовж  звітного періоду проведено 8 ресурсних перевірок, за порушення вимог Водного кодексу України 19 осіб притягнуто до адмінвідповідальності на загальну суму штрафів 2,975 тис. грн. За матеріалами попередніх років в примусовому порядку стягнуто 222,583 тис.грн. збитків завданих довкіллю та державі.

В порядку ст. 214 КПК України, до правоохоронних органів передано 2 матеріали, зокрема:

- В ході проведення планової перевірки відібрано проби поверхневих вод річки Прутець в с. Поляниця Надвірнянського району. За результатами лабораторних досліджень проб вод встановлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій. Виходячи із зазначеного, поверхневі води забруднюються, змінюються природні властивості води, що створює небезпеку для довкілля, загибелі риб та інших представників водної фауни, у т. ч. ікри та мальків, місць їх розмноження і проживання, що є порушенням Водним кодексом України, Законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оцінку впливу на довкілля», «Про стратегічну екологічну оцінку». У зв'язку із вищенаведеним матеріали скеровано до ГУНП в Івано-Франківській області. 

- При комісійному обстеженні Угринівської сільської ради щодо забруднення потічка безіменного витоками з дощового колектора, відібрано проби стічних вод. За результатами лабораторних досліджень встановлено факт забруднення поверхневих вод по показниках амонію, ХСК та БСК5. Вищенаведене свідчить про забруднення поверхневих вод та є порушенням ст.95 Водного кодексу України. Вищевказані факти містять ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України. Матеріали скеровано до ГУНП в Івано-Франківській області. 

Представники Інспекції 1 раз виїжджали для участі в роботі комісій органів місцевого самоврядування з питань охорони водних ресурсів.

 

2.      Контроль за охороною атмосферного повітря

            Впродовж січня-березня 2024 року в ході розгляду звернення громадянина, яке надійшло через вебзастосунок ЕкоЗагроза проведено 1 ресурсну перевірку. За порушення вимог Закону України «Про охорону атмосферного повітря» 12 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 1,428 тис. грн., які  сплачено в повному обсязі. За матеріалами попередніх років в примусовому порядку стягнуто 1327,273 тис.грн. збитків завданих довкіллю та державі.

 

3.      Контроль за поводженням з відходами і хімічними речовинами

 

            За січень-березень 2024 року у сфері поводження з відходами та хімічними речовинами проведено 31 ресурсну перевірку, до адміністративної відповідальності  притягнуто 133 особи на загальну суму штрафів  14,875тис.грн.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 1 раз залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень по воєнній агресії

 

4.      Контроль за охороною і використанням земель водного фонду

З початку року проведено 4 ресурсні перевірки. 2 матеріали передано в правоохоронні органи по яких відкрито 2 кримінальних провадження, а саме:

-За результатами планової перевірки Поляницької сільської ради, при натурному огляді території встановлено факт будівництва нового мосту в охоронній зоні річки Богдан (притока річки Прутець-Яблуницький) в селі Поляниця, участок «Прохідний», що є порушенням статей 60, 61 Земельного кодексу України, статей 88, 89 Водного кодексу України, статей 35, 48 Закону України «Про охорону земель», Постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 № 557 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду». У зв'язку із вищенаведеним матеріали скеровано до ГУНП в Івано-Франківській області в порядку ст. 214 КПК України.  Відкрито кримінальне провадження.

-За результатами планової перевірки Ворохтянської селищної ради встановлено, що неналежний контроль за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища на підконтрольній території та подальше реагування на існуючі порушення. Встановлено наявність об’єктів нерухомості в межах прибережної захисної смуги річки Прут та її приток, що є  порушенням вимог статті 60 Земельного кодексу України, статті 88 Водного кодексу України. У зв'язку із вищенаведеним матеріали скеровано до ГУНП в Івано-Франківській області в порядку ст. 214 КПК України. Відкрито кримінальне провадження.

5.      Контроль за охороною та раціональним використанням земель

 

Впродовж звітного періоду у сфері використання та охорони земельних ресурсів проведено 13 ресурсних перевірок, за виявлені  порушення  притягнуто до адміністративної відповідальності 23 особи на загальну суму штрафів 5,117 тис. грн., які сплачено в повному обсязі. За забруднення та засмічення земель, підраховано збитки завдані державі на загальну суму 184519,979 тис.грн. У судовому порядку за матеріалами попередньо проведених перевірок, стягнуто екологічної шкоди  532,806 тис. грн.

7 матеріалів передано в правоохоронні органи для подальшого реагування ти встановлення винних осіб. Відкрито 3 кримінальних провадження, а саме:

-В ході розгляду звернення громадянина встановлено факт забруднення та засмічення земельно ділянки біля діючого сміттєзвалища в селі Тарашани Чернівецького району Чернівецької області. За виявлені порушення нараховано збитки завдані державі та довкілля на суму 30,463 тис. Для подальшого реагування та встановлення винних осіб матеріали передано до правоохоронних органів.

-Під час розгляду звернень громадян, які надійшли через вебзастосунок ЕкоЗагроза на території Магальської ОТГ Чернівецького району Чернівецької області встановлено факти засмічення та забруднення земель. 3 (три) матеріали передано в правоохоронні органи, які долучено до одного кримінального провадження.

-Під час розгляду звернення громадянки, в адміністративних межах м. Чернівці по вул. Чорнобаївська, встановлено факт забруднення землі. Матеріали для подальшого реагування та встановлення винних осіб передано в правоохоронні органи.

-                     Під час розгляду звернення громадянина, яке надійшло через вебзастосунок ЕкоЗагроза, підтверджено складування відходів невідомого походження на території м. Калуш, вул. Івана-Франка 6, Івано-Франківської області, що здійснюється з порушенням статей  91,96,163,164,167 Земельного кодексу України, статей, статей 35,36,46 Закону України «Про охорону земель», статей 57,58 Закону України «Про управління відходами». Розраховано екологічної шкоди на суму 24289,676 тис. грн. У зв'язку із вищенаведеним направлено матеріали для прийняття рішення про внесення відомостей до ЄРДР. Відкрито кримінальне провадження.

-                     Під час розгляду звернення громадянина, яке надійшло через вебзастосунок ЕкоЗагроза з метою верифікації фактів забруднення земель та навколишнього природного середовища внаслідок складування відходів на території м. Калуш, вул. Промислова, Івано-Франківської області при натурному обстеженні земель виявлено наявність насипів під відкритим небом глиноподібної та сипучої речовини невідомого походження. Встановлено факт засмічення, яке призвело до забруднення земель. Розраховано екологічної шкоди на суму 160199,840 тис. грн. Таким чином, складування відходів невідомого походження здійснюється з порушенням статей 91,96,163,164,167 Земельного кодексу України, статей, статей 35,36,46 Закону України «Про охорону земель», статей 57,58 Закону України «Про управління відходами». У зв'язку із вищенаведеним, матеріали скеровано до ГУНП в Івано-Франківській області для прийняття рішення про внесення відомостей до ЄРДР. Відкрито кримінальне провадження.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища  6 разів залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень, з них 4 по російській агресії.

 

6.      Контроль  у сфері охорони надр

 

  У звітному періоді 2024 року проведено 4 ресурсні перевірки у сфері охорони надр. Складено 3 протоколи, до адміністративної відповідальності притягнуто 3 особи на загальну суму штрафів 5,100 тис. грн., які сплачено. Підраховано збитки та виставлено 1 претензію на суму 5,835 тис.грн., яку відшкодовано в добровільному порядку.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 2 раз залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень.

 

7.      Контроль за охороною, використанням та відтворенням рослинного світу

У звітному періоді державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу проведено 56 ресурсних перевірок. За порушення вимог природоохоронного законодавства щодо використання та відтворення рослинного світу складено 67 протоколів, з яких 4 передано на розгляд до судових органів. До адміністративної відповідальності притягнуто 65 осіб, в тому числі 2 особи притягнуто до відповідальності за рішенням суду за матеріалами 2023 року: 1 особа на 510 грн та 1 особа у вигляді попередження. Загальна сума штрафних санкцій становить 22,100 тис. грн. Нараховано 6536,197 тис. грн. завданої довкіллю шкоди. Пред’явлено 12 претензії на загальну суму 244,544 тис. грн.  До державного бюджету сплачено 10 претензій та позовів на загальну суму  1060,759тис.грн.

8 матеріалів передано в правоохоронні органи для подальшого реагування та встановлення винних осіб. Відкрито 3 кримінальних провадження.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу 11 разів залучались як спеціалісти правоохоронними органами в рамках кримінальних проваджень, в тому числі 1 раз по російській агресії.

7.1. Лісові ресурси

 

За січень-березень 2024 року у сфері охорони, використання та відтворення лісових ресурсів проведено 30 ресурсних перевірок, складено 54 протоколи, 54 особи притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 20,060 тис. грн. Нараховано 4857,033 тис. грн. завданої довкіллю шкоди. Пред’явлено 1 претензію на  суму 0,759 тис. грн. Сплачено 2 претензії та позови на загальну суму 983,027 тис. грн.

Передано до правохоронних органів 2 матеріали,  по яких відкрито кримінальні провадження, а саме:

1.В ході розгляду звернення громадянина, вздовж автомобільної дороги Станівці-Петрашівка в адмінмежах Станівецького старостинського округу Тарашанської сільської ради та Петрашівського старостинського округу Герцаївської сільської ради за межами населених пунктів, виявлено незаконну порубку захисних насаджень лінійного типу вздовж автомобільної дороги, а саме зафіксовано вирубку 166 сироростучих та сухостійних дерев породи тополя, яблуня, горіх, черешня, алича.

Інспекцією, у відповідності до постанови КМУ від 23.07.2008 року №665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» підраховано шкоду заподіяну державі та довкіллю на загальну суму 4707377,3 грн . З метою проведення слідчих дій, внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності, матеріали розгляду звернення передані до Чернівецького районного управління поліції ГУ НПУ в Чернівецькій області. Відкрито кримінальне провадження.
2. В ході розгляду електронного  звернення, яке надійшло на вебресурс «ЕкоЗагроза», державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, підтвердили  факт незаконної порубки 25 сироростучих та сухостійних дерев породи ялина, дуб, осика, черешня, груша, яблуня на землях запасу Чудейської сільської ради за межами населеного пункту с.Буденець Чернівецького району Чернівецької області.
У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 року №665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» підраховано шкоду завдану державі та довкіллю на суму 148897,02 грн.  Для подальшого реагування та встановлення винних осіб, матеріали проведеного обстеження надіслано до ГУНП в Чернівецькій області. Відкрито кримінальне провадження.
       

7.2. Зелені насадження

 

У звітному періоді у сфері охорони та збереження зелених насаджень  проведено 26 ресурсних перевірок, складено 13 протоколів, 4  з яких передано на розгляд до судових органів. 11 осіб притягнута до адмінвідповідальності на суму 2,040 тис. грн., в тому числі 2 особи притягнуто до відповідальності за рішенням суду за матеріалами 2023 року, складених в ході операції «Новорічна ялинка»: 1 особа на 510 грн та 1 особа у вигляді попередження. Нараховано 1679,164тис.грн. заподіяної довкіллю шкоди. Пред’явлено 11 претензій на загальну суму  243,795 тис. грн. До державного бюджету сплачено 8 претензії на загальну суму  77,732тис.грн. 

Передано до правохоронних органів 6 матеріалів  з ознаками кримінального правопорушення, в порядку ст. 214 КПК України. Відкрито 1 кримінальне провадження.

- На території с. Лоп’янка Долинської територіальної громади Калуського району Івано-Франківської області за результатами розгляду звернення яке надійшло через вебресурс «Еко Загроза» виявлено незаконну рубку 74 (сімдесяти чотирьох, чим порушено вимоги ст. 40 Закону України "Про рослинний світ. Розмір шкоди завданої навколишньому природному середовищу, склав 34 219,00 грн. Виявлені факти можуть містити ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 246 КК України. Матеріали скеровано до СВ відділення № 1 (м. Долина) Калуського РВП ГУНП в Іван-Франківській області.

- В ході комісійного обстеження земельної ділянки комунальної власності за кадастровим номером 2622082100:02:002:0001 на території с. Розточки Витвицької сільської ради ТГ Калуського району виявлено незаконну порубку 71 (сімдесят одного) сироростучого дерева, чим порушено вимоги ст. 25, 26, 40 Закону України "Про рослинний світ". Розмір шкоди завданої навколишньому природному середовищу, становить 744 588,72 грн. Таким чином, порушення виявлені під час комісійного обстеження на території с. Розточки Витвицької сільської ради ТГ Калуського району можуть містити ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 246 КК України. Матеріали скеровано до ВП № 1 (м. Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області.

- Під час посилення заходів спрямованих на запобігання та виявлення порушень вимог природоохоронного законодавства на території м. Калуш Калуської МТГ Калуського району знищення зелених насаджень, а саме 61 (шістдесят одного) сироростучого та сухостійного дерева породи тополі, розмір шкоди завданої навколишньому природньому середовищу склав 144062,50 грн. Матеріали скеровано до Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області.

- Під час посилення заходів спрямованих на запобігання та виявлення порушень вимог природоохоронного законодавства Надвірнянського району Івано-Франківської області встановлено, що за межами населеного пункту с. Заріччя Делятинської ТГ Надвірняського району виявлено незаконну порубку 66 (шістдесяти шести) сироростучих дерев.  Матеріали скеровано до Надвірняський РВП ГУНП в Івано-Франківській області.

- При розгляді звернення гр. Микитин І.Б. від 12.02.2024 року на «ЕкоЗагрозу», проведено огляд (обстеження) щодо верифікації порушень вимог природоохоронного законодавства, а саме зрізки дерев вздовж вулиці Богдана Хмельницького м. Калуш Калуського району Івано-Франківської області. В результаті огляду (обстеження) виявлено знищення 61 (шістдесяти одного) сироростучого та сухостійного дерева породи тополі, чим порушено вимоги ст. 25,26,40 Закону України "Про рослинний світ". Розмір шкоди завданої навколишньому природному середовищу склав 144 062,50 грн.  Матеріали скеровано до Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області.

При розгляді звернення гр. Максимовича М. виявлено незаконну порубку 13 (тринадцяти) сироростучих дерев породи дуба червоного та клена, за межами населеного пункту с. Воронів Городенківської ТГ Коломийського району, розмір шкоди завданої навколишньому природньому середовищу склав 209869,87 грн. Матеріали скеровано до Коломийського РВП ГУНП в Івано-Франківській області. Відкрито кримінальне провадження.

Представники Державної екологічної інспекції Карпатського округу брали участь у 17 заходах в складі комісій з питань визначення стану зелених насаджень органів місцевого самоврядування. В ході зазначених заходів проведено 61 обстеження зелених насаджень Івано-Франківської та Чернівецької областей.

 

8.      Контроль за об`єктами природно-заповідного фонду

 

            Впродовж січня-березня 2024 року на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду проведено 5 ресурсних перевірки. Складено 1 протокол, який передано на розгляд до судових органів. Нараховано 5112,836тис.грн. заподіяної довкіллю шкоди. Предявлено 1 претензію на суму 82,188тис.грн. В інтересах Державної екологічної інспекції Карпатського округу прокуратурою Івано-Франківської області виставлено позов до Карпатського НПП в сумі 5112,836 тис. грн.

Відповідно до постанови Західного апеляційного господарського суду, якою задоволено позов Державної екологічної інспекції Карпатського округу, філією «Путильське лісове господарство» сплачено шкоду в сумі 3270,002тис.грн., завданої внаслідок незаконної рубки дерев на території зоологічного заказника місцевого значення «Зубровиця».

Під час посилення заходів спрямованих на запобігання та виявлення порушень вимог природоохоронного законодавства на території Калуського району Івано-Франківської області встановлено, що на території загально - зоологічного заказника "Чорний ліс", вчинено незаконну порубку 36 (тридцяти шести) сироростучих та сухостійних дерев, чим порушено вимоги ст. 25,26,60 Закону України "Про природно-заповідний фонд". Розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд, внаслідок незаконної рубки дерев на території загально-зоологічного заказника "Чорний ліс» склав 4191,010 тис. грн. Матеріали скеровано до Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області. Відкрито кримінальне провадження.

 

9.      Контроль за об`єктами тваринного світу та водних живих ресурсів

 

   Впродовж січня-березня 2024 року у сфері охорони тваринного світу проведено 30 ресурсних перевірок, складено 36 протоколів, 41 особа притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму 6,630 тис.грн, в тому числі 5 осіб – за протоколами складеними єгерською службою УТМР Івано-Франківської області. 

У сфері  охорони водних живих ресурсів у звітному періоді проведено 40 ресурсних перевірок, складено 75 протоколів, в тому числі 1 (ч.4с.85 КУпАП) передано до розгляду до суду. 74 особи притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 7,327 тис. грн. Розраховано збитки та виставлено 1 претензію на суму 3,468тис.грн., яку сплачено в добровільному порядку.

В ході проведення заходів спрямованих на запобігання та виявлення незаконного добування (вилову) водних біоресурсів  на території Дністровського водосховища, в адміністративних межах сіл Вороновиця та Непоротово Дністровського району Чернівецької області було вилучено 5 безгосподарських заборонених знарядь лову водних живих ресурсів (сітки капронові) загальною протяжністю 350 метрів.  Вся  жива риба, яка перебувала у сітках була випущена назад до природного середовища для подальшого існування та відтворення.

 

10.  Інструментально-лабораторний контроль

 

          Відділом інструментально-лабораторного контролю відібрано  та проаналізовано  34 проби поверхневих вод, визначено 384 показників. За результатами інструментально-лабораторного контролю за звітний період  виявлено перевищення вмісту забруднюючих речовин у порівнянні з гранично допустимою концентрацією (ГДК): в поверхневих водах р. Прутець  нижче с. Поляниця Надвірнянського району (амоній, завислі речовини);  р. Прутець  с. Поляниця Надвірнянського району, біля готелю «Vlad» (хімічне споживання кисню ХСК, амоній);  р. Прутець  с. Поляниця Надвірнянського району, біля готелю «VikTan» (хімічне споживання кисню ХСК, біологічне споживання кисню БСК5); потік Безіменний с. Угринів Івано-Франківського району (біологічне споживання кисню БСК5); штучна водойма (озеро №1) водопровідного каналу – притока безіменного потічка в адміністративних межах КП «Центр культури та дозвілля імені Тараса Шевченка» м. Чернівці (хімічне споживання кисню ХСК, біологічне споживання кисню БСК5).

          Відібрано та проаналізовано 45 проб ґрунтів, 7 з яких відібрані під час оперативного реагування на дії, спричинені військовою агресією російської федерації. Визначено 153 показники. Виявлено перевищення фонових концентрацій та нормативів гранично допустимих концентрації (ГДК) вмісту забруднюючих речовин на території:  с. Дем’янів Бурштинської ТГ (нафтопродукти);  с. Яблуниця  Поляницької  сільської ради (амоній обмінний); м. Калуш вул. Заводська (хлориди); с. Насташино Бурштинської ТГ (нафтопродукти);  м. Калуш  вул. Івана-Франка (сульфати);  с. Яблуниця  Поляницької сільської ради, вул. Діл (п’ятиоксид фосфору, амоній); с. Микуличин  Яремчанської ТГ, урочище «Лаз» (п’ятиоксид фосфору, амоній обмінний);  Бурштинської ТЕС Бурштинської територіальної громади (нафтопродукти);  Мамаївської ТГ (амоній обмінний, нітрати, хлориди); Чернівецької ТГ (амоній обмінний, нітрати, хлориди, п’ятиоксид фосфору), Магальської ТГ (амоній обмінний, нітрати, хлориди), Тереблеченської сільської ради (амоній обмінний, нітрати, хлориди).

 

11.  Державний ринковий нагляд

 

У сфері державного ринкового нагляду впродовж січня –березня 2024 року  перевірки не проводились, порушень не виявлено.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці