На території Івано-Франківської області виявлено більше 40 незаконних звалищ відходів

Державною екологічною інспекцією Карпатського округу в межах заходів спрямованих на запобігання та виявлення адміністративних правопорушень, розгляду звернень громадян, здійснюються обстеження територій органів місцевого самоврядування з метою виявлення стихійних звалищ відходів. 

На протязі 2024 року на території Івано-Франківської області за результатами проведених заходів надіслано 5 вимог про усунення засмічення, загальною  площею засмічення 6,2 га.

За результатами розгляду звернень громадян Інспекцією винесено 7 документів реагування про ліквідацію засмічень органам місцевого самоврядування. Розраховано збитків на суму 184489,516 тис. грн. спричинених внаслідок забруднення та засмічення земель.

Проведено 7 планових перевірок органів місцевого самоврядування, під час яких виявлено 31 незаконне звалище побутових відходів. Під час перевірок встановлено,  причинами наявності вказаних звалищ побутових відходів є неналежне забезпечення виконання делегованих повноважень визначених підпункт 1,7-1,12 пункту б) ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», підпункту 25 пункту а) статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 26, ч. 1 ст. 35 Закону України «Про управління відходами» зі сторони органів місцевого самоврядування, за наслідками перевірок інспекцією вжито вичерпних  заходів щодо усунення порушень, усі стихійні сміттєзвалища ліквідовано.

Окрім того, Державною екологічною інспекцією Карпатського округу, усім органам місцевого самоврядування надіслано листи, для інформування екологічної інспекції про наявність в межах підконтрольних адміністративних територій несанкціонованих звалищ відходів. Про проведену роботу органи місцевого самоврядування інформують щомісячно.  

На території Івано-Франківської області,  виявлялись випадки засмічення земель, у тому числі і прибережено-захисних смуг відходами будівництва. Такі матеріали скеровувались до правоохоронних органів, внаслідок чого зареєстровано 2 кримінальних провадження за забруднення та засмічення земель.  

Окрім того на протязі 2024 року до адміністративної відповідальності за засмічення земель побутовими відходами за ст. ст. 82,82-5 КУпАП притягнуто 92 особи на суму 5270 грн. Усі штрафи сплачено у добровільному порядку.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці