Інспекція черговий раз наголошує про ЗАБОРОНУ СПАЛЮВАННЯ СТЕРНІ ТА СУХОЇ РОСЛИННОСТІ!

Під час спалювання стерні температура на поверхні ґрунту досягає 300°С. На глибині до 5 см повністю вигорає гумус, суттєво знижується родючість ґрунтів. При цьому, на порядок зменшується біологічна активність ґрунту. Внаслідок спалювання 1 га стерні втрачається до 30-40 кг азоту і 2500-2900 кг вуглецю — основного джерела енергії для ґрунтової мікрофлори .На спалених полях в шарі 10 см зникає волога, погіршуються водно-фізичні властивості ґрунтів. Все це призводить до значних труднощів в подальшому отриманні високих врожаїв.

Окрім цього, відбувається масова загибель комах, в тому числі і корисних. Часто відбувається загоряння лісосмуг, що призводить як до безпосередньої загибелі тварин і птахів, так і до знищення середовищ їх існування. Все це спричиняє негативний вплив на екологічну рівновагу.

Черговий раз нагадуємо, що за протизаконні дії, а саме спалювання  сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, передбачена адміністративна відповідальність згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушеня. Особам, які будуть вчиняти правопорушення загрожує штраф від 3060 до 6120 грн для громадян та від 15300 грн до 21420 грн для посадових осіб. За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, розмір штрафу становить від 6120 до 12240 гривень для громадян та від 21420 до 30600 грн для посадових осіб відповідно.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці