Проведено нараду з питань збереження первоцвітів на території Чернівецької області

28 лютого 2020 року в.о. начальника Державної екологічної інспекції Карпатського округу Михайло АВРАМ взяв участь у нараді з питань збереження первоцвітів на території Чернівецької області, яка проходила на базі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича в Еколого-просвітницькому центрі збереження біорізноманіття. В нараді також взяли участь представники управління екології та природних ресурсів Чернівецької обласної держадміністрації, Національної поліції в Чернівецькій області, Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, національних природніх парків Чернівецької області та інші.

В.о. начальника Державної екологічної інспекції Карпатського округу Михайло Аврам проінформував, що відповідно до наказу Державної екологічної інспекції Карпатського округу від 25.02.2020 №103 «Для проведення заходів щодо збереження раньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі, що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків» в період з 26.02.2020 по 15.05.2020 року на території області буде посилено заходи державного нагляду (контролю) в частині проведення перевірок місць збору рідкісних рослин, засобів перевезення та місця можливої реалізації первоцвітів. Посилиться державний екологічний контроль в пунктах пропуску через державний кордон.

Крім того, було наголошено про відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, а саме: за статтею 88-1 КУпАП у вигляді штрафу на суму від 30-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (510 - 1700 грн.)  на території ПЗФ  у вигляді штрафу на суму від 100-250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-4250 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої.

За один екземпляр незаконної добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа), шафрани (крокуси), підсніжники в залежності від виду, сон трава до 62 грн. в залежності від виду

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці