Завершено проведення обліків мисливських тварин

Впродовж січня-лютого 2020 року користувачі мисливських угідь Івано-Франківської та Чернівецької областей провели щорічні обов’язкові обліки диких тварин – таксацію­.

Відповідно до статті 30 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», таксація обов’язково проводиться щороку мисливськими господарствами, користувачами мисливських угідь після завершення сезону полювання.

Таксація – це комплекс заходів, спрямованих на визначення кількості диких тварин та птиці на певній території мисливських угідь. Під час обліку визначається видовий склад, встановлюються місця проживання тварин, їх міграції, територіальне розміщення чисельності в різних районах мисливських угідь. Такий захід здійснюється з метою забезпечення раціонального та невиснажливого використання державного мисливського фонду, встановлення об’єктивних лімітів добування (відстрілу, відлову) мисливської фауни на наступний сезон полювання, приймаються рішення про необхідність часткової або повної заборони полювання на певний вид дичини, визначається динаміка чисельності тварин.

Впродовж січня-лютого 2020 року працівники Державної екологічної інспекції Карпатського округу здійснювали контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства під час проведення обліків дикої фауни. Всього було здійснено заходи контролю за обліком дичини на території 39 користувачів мисливських угідь. Під час обліків визначено чисельність тварин та місця їх перебування на території господарств, розраховано норми добування на наступний мисливський сезон. Особливу увагу звертали на відповідність фактичної чисельності оленя благородного, кабана дикого, козулі європейської, зайця-русака та інших мисливських тварин до оптимальної чисельності, визначеної матеріалами  мисливського впорядкування.

Цьогорічний облік дещо ускладнювався через відсутність снігового покриву, адже за слідами найлегше простежити не лише міграцію звірів у лісових масивах, а й визначити їх кількість.

Під час обходів хворої дичини, трупів загиблих тварин та птиці не виявлено, про що складено відповідні акти обліку мисливської фауни в мисливських угіддях.

Результати проведеної таксації свідчать, що більшість мисливських тварин в лісах Буковини та Прикарпаття знаходиться в межах оптимальної чисельності, тобто забезпечено раціональне та невиснажливе використання дикої фауни.

За підсумками щорічних таксацій, проведених протягом останнього десятиріччя, можна зробити висновок про позитивну динаміку збільшення чисельності окремих видів дичини в мисливських угіддях Івано-Франківської та Чернівецької областей. Разом з тим зафіксовано зменшення чисельності дикого кабана.

Під час контролю за проведенням таксації державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу здійснювали контроль за дотриманням інших вимог природоохоронного законодавства. Зокрема, виявлено випадки порушень правил полювання, складено 16 протоколів за ч.1ст.85 на  загальну суму  штрафів 2091грн.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці