Екологічна інспекція посилює контроль за поводженням з відходами

 

На виконання доручення Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля від 17.07.2020, доручення Держекоінспекції України від 15.02.2021 №25, відповідно до Меморандуму про співробітництво між Державною екологічною інспекцією Карпатського округу та Івано-Франківським регіональним відділенням Всеукраїнської асоціації громад від 03.12.2020,  на підставі ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.21 Закону України «Про відходи», ст.10 Водного кодексу України та ст.12 Закону України «Про охорону земель», Державна екологічна інспекція Карпатського округу направила листи головам територіальних громад Івано-Франківської області з метою отримання інформації про вжиття природоохоронних заходів контролю у межах прибережних захисних смуг водних об’єктів, недопущенням утворення несанкціонованих звалищ відходів та невідкладних заходів щодо ліквідації виявлених станом на даний час звалищ твердих побутових відходів на підвідомчих територіях.

На даний час інформацію отримано від 26ти територіальних громад області: Коломийської, Богородчанської, Болехівської, Верховинської, Вигодської, Витвицької, Галицької, Городенківської, Долинської, Загвіздянської, Калуської, Коршівської, Новицької, Підгайчиківської, П’ядицької, Рожнятівської, Солотвинської, Спаської, Тисменицької, Ямницької, Косівської, Перегінської, Старобогородчанської, Дубівської, Єзупільської, Зеленської, що становить 41,9% від їх загальної кількості.

         Серед основних проблем, з якими стикаються громади, можна виділити наступні: відсутність нових схем санітарного очищення населених пунктів,  недосконалість структури управління галуззю надання житлово-комунальних послуг, недостатнє фінансування , фізична віддаленість від полігонів ТПВ.

         Варто відзначити Коломийську міську раду, яка найбільш відповідально поставилась до підготовки та надання запитуваної інформації, своєчасно та систематично повідомляє Інспекцію.

Державна екологічна інспекція Карпатського округу висловлює сподівання, що усі органи місцевого самоврядування належним чином поставляться до виконання покладених на них повноважень щодо здійснення контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства.

Окрім того, Державна екологічна інспекція Карпатського округу здійснює посилені заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства у межах прибережних захисних смуг водних об’єктів, недопущенням утворення несанкціонованих сміттєзвалищ на землях водного фонду. Так, впродовж першого кварталу 2021 року на території Івано-Франківської області проведено 46 перевірок у сфері поводження з відходами. За виявлені порушення 65 порушників притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 12 053 грн., видано приписи на усунення виявлених порушень.

Під час нещодавнього рейду, проведеного вздовж р.Лімниця Івано-Франківської області на території с.Закерничне в присутності старости села, виявлено засмічення прибережної захисної смуги зношеними шинами, побутовими та промисловими відходами. Голові Перегінської територіальної громади видано припис на усунення порушень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці