Бурштинська ТЕС в черговий раз не допустила екологічну інспекцію до перевірки


13 квітня 2021 року зафіксовано черговий недопуск працівників Державної екологічної інспекції Карпатського округу до проведення перевірки Відокремленого підрозділу «Бурштинська теплова електрична станція  АТ «ДТЕК Західенерго».

Наприкінці березня 2021 року до Державної екологічної інспекції Карпатського округу надійшло звернення громадянина Кути В.Б., в якому заявник повідомляє про надмірні викиди в атмосферне повітря Бурштинської ТЕС у вигляді чорного диму (золи), які осідають на поверхні будівель, споруд тощо. Відповідно до вимог ст.6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», Державна екологічна інспекція Карпатського округу отримала погодження Державної екологічної інспекції України на проведення позапланової перевірки Бурштинської ТЕС. 13 квітня 2021 року інспектори відбули на перевірку. Однак після 7-годинного очікування на прохідній підприємства так і не були допущені до проведення заходу державного нагляду (контролю) за додержанням вимог природоохоронного законодавства. Складено акт недопуску, посадову особу суб’єкта господарювання притягнуто до адміністративної відповідальності.

Бурштинська ТЕС є найбільшим забруднювачем довкілля Івано-Франківської області, входить до «Переліку об'єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля в Україні» по викидах в атмосферне повітря та по утворенню відходів.

Остання перевірка суб’єкта господарювання відбулась у 2016 році Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області.

Впродовж 2017-2021 років зареєстровані 5 недопусків державних інспекторів до проведення перевірки:

                   17.10.2017 року працівників Державної екологічної інспекції Івано-Франківської області не допустили до проведення планової перевірки;

                   22.07.2019 року працівників Державної екологічної інспекції Карпатського округу не допустили до проведення планової перевірки, а   09.09.2019,   11.12.2019 та 13.04.2021 не допустили до позапланових перевірок на підставі звернень громадян.

Матеріали недопусків передано до Галицького відділення поліції ГУНП України в Івано-Франківській області.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці