На Прикарпатті якість води перевірятимуть за вмістом 35 пріоритетних забруднюючих речовин


16 травня 2019 року начальник Державної екологічної інспекції Карпатського округу Гасимов Р.С. взяв участь у  першому засіданні Басейнової ради Пруту та Сірету, яке проходило в м.Чернівці. Згідно порядку денного розгляднуто  наступні питання:

- план управління басейном р.Прут, розроблений в рамках проекту EPIRB;
- щодо етапів розробки окремих елементів плану управління річковими суббасейнами Пруту та Сірету на 2019 рік;
- щодо якісного стану річкових екосистем; аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які є забруднювачами поверхневих вод;
- сприяння у підготовці плану управління суббасейнами Пруту та Сірету із врахуванням вимог Водної Рамкової Директиви ЄС та інших європейських директив та законодавства України, включаючи розвиток екомережі;
- звіт про виконання Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року.

            Засідання ради проходило в формі активного діалогу. Особливу увагу було акцентовано на новому порядку ведення державного моніторингу вод. Зокрема, на Прикарпатті показники якості води перевірятимуть за вмістом 35 пріоритетних забруднюючих речовин: пестициди, поліароматичні вуглеводні, леткі органічні сполуки та ін.

      За результатами засідання щодо повноважень Державної екологічної інспекції Карпатського округу вирішено, що Інспекція активно долучиться до вирішення нагальних екологічних проблем річок Пруту та Сірету. Зокрема, в частині посилення державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства на землях водного фонду даних річок.

При Басейновій раді сформовано робочу групу, до складу якої увійшли не лише представники басейнової ради, а й спеціалісти та науковці з Чернівецької та Івано-Франківської областей. Адже тільки спільними зусиллями можна вирішити проблемні питання збереження та відновлення річок.

Під час засідання прийнято рішення включити до складу ради першого заступника начальника Державної екологічної інспекції Карпатського округу  Аврама М.М.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці